Even voorstellen, wij zijn Maria Koenders en Warren Elzinga en onze zeilboot Nightfly

Onze boot is een stalen vd Stadt 34, lengte 10,50m breed 3,45m en de hoogte bedraagt 14,80m.

Grootzeil 23,41m≤, Genua 33,20m≤, High Aspect 23m≤, Werkfok 13m≤, Trysail 7,18m≤, stormfok 6,8m≤ en een ATS van 69,7m≤.

De motor is een Yanmar 3YM30

 

De bemanning:

Maria Koenders; ik ben geboren op 7 september 1960 in het Gelderse Heteren. Mijn vader was een molenaarszoon en zelf ook molenaar geworden, getrouwd met mijn moeder, die ook een molenaar als vader had. Ik ben de jongste van 7 kinderen en dat was voor mijn ouders toch wel een druk gezin naast het eigen bedrijf. Maar in mijn herinnering was het altijd erg gezellig met z'n allen en aan tafel was het allemaal een beetje inschikken en op zondag 1 hele kip met zijn negenen delen. We woonden aan de dijk en de Rijn trad 's winters regelmatig buiten zijn oevers, zover dat het water behoorlijk hoog tegen de dijk kwam te staan. Toen had ik wel ontzag voor dat grote wateroppervlakte, immers stel dat de dijk door zou breken. Dit is gelukkig nooit gebeurd, maar spannend was het wel. Bovendien kon je er heerlijk op schaatsen als het gevroren had. Verder had ik eigenlijk niets met water. Dat veranderde pas toen ik Warren heb leren kennen in 1994. Door hem ben ik enthousiast gemaakt voor de wereld onder water en ben, net als hij, sportduiker geworden. In 2001 is het zeilen pas om de hoek komen kijken. In dat jaar heb ik op een middag mijn eerste zeilles op de Rijn gekregen van Peter van Ham, een collega-duiker. Daarna een aantal cursussen gevolgd, want het werd steeds leuker. Een aantal maal met de Zeezeilers van Marken op cursus geweest op de woelige baren van de Noordzee, die een stevige ondergrond voor mij betekenden. Dit breidde zich uit tot zeilvakanties in Griekenland en Denemarken. Daarmee kreeg ik uiteindelijk het gevoel dat ik nodig had om "ja" te zeggen tegen een reis om de wereld in een zeilboot met z'n tweeŽn. Want je kunt wel snappen dat zo'n besluit niet even op een zondagmiddag wordt genomen. De voornaamste drijfveer voor deze onderneming is voor mij de uitdaging die ik met mezelf aanga. Alle verworven zaken letterlijk overboord gooien, want je kunt echt niet zoveel meenemen op een zeilbootje van 10,50 meter lang. Onze familie en vrienden voor een hele lange tijd moeten missen, ons prachtige, zelf verbouwde, huis in Heteren verkopen en mijn heerlijke baan opzeggen. En dat alles om met mijn lief de wereld te ontdekken, als een team de dingen op te lossen, proberen met minimale voorzieningen te leven en terug naar de basis. Vandaar uit genieten van de tijd, die we denken te hebben. Want dat is het voor mij, geniet van het leven zolang je daar de kans voor krijgt.

Warren Elzinga; geboren op 24 december 1957. Als geboorteplaats mag ik Bergen op Zoom noteren en ben daarmee technisch gezien een Brabander. Echter mijn ouders zijn Fries en na enkele maanden zijn we verhuisd naar Friesland. Na een tijdelijke woning in Bergum zijn we uiteindelijk gaan wonen op de Damsingel 8 in Suameer. Het huis, een voormalig cafť annex koetshuis, was ruim en lag op een industrieterrein®naast een scheepswerf en onder de rook van de thermo chemische fabriek. Een interessante omgeving voor een jonge jongen die alles interessant vindt. Samen met mijn vrienden Theo en Sjouke hebben we dit dan ook grondig doorzocht. Op mijn veertiende moest ik helaas mijn vader verliezen, waardoor mijn moeder alleen voor de opvoeding van mij, mijn broer en mijn drie zussen moest zorgen. Helaas voor mijn moeder was ik geen model kind, en nu dertig jaar later kan ik mij goed voorstellen tot wat voor wanhoop ik haar soms gebracht moet hebben. Ondertussen ben ik voor de tweede keer getrouwd, en uit het eerste huwelijk met Jannie Spoelstra, hebben wij twee kinderen Wendy en Sandra. Ik ben erg benieuwd hoe zij later over over mijn opvoeding zullen denken.  Na het afronden van de LTS, ben ik gaan werken bij de GTI. Hierbij bij werd ik met grote regelmaat uitgeleend aan de PEB. Hier werd ik door mijn collega gestimuleerd om weer te gaan leren. Na het behalen van mijn MTS diploma ben ik definitief voor de PEB gaan werken. Hier heb ik meerdere functies gehad, om uiteindelijk bedrijfsvoerder hoogspanning te worden. Fusies hebben ondertussen de naam naar NUON gebracht en mij naar Arnhem, waar ik mijn huidige vrouw, maatje en vriendin Maria heb ontmoet. Het liefst doen we samen alles, en dat is erg handig met ons voorgenomen reisdoel, waarbij we heel veel tijd samen zullen (moeten) zijn. Mijn zeil ervaring reikt natuurlijk terug naar mijn  Friese afkomst. Al op zeer jeugdige leeftijd gingen we op zeilkamp, waar we op roeischouwen met zeil leerden zeilen. Ook het fokkenist zijn op een wedstrijd boot heeft hiertoe bijgedragen. Daarna ging het verder met surfen en samen met Maria hebben we nog een Sailhorse gehad waarop we veel hebben geleerd. De zoektocht naar een iets grotere boot met kajuitje en slaapplaats is uitgelopen op deze grootse reis plannen met bijbehorende boot.

Gedurende onze omzeilingen zullen ook onze kinderen ons regelmatig bezoeken.

Wendy; geboren op 25 augustus 1981. Ik ben Wendy de oudste dochter. Getrouwd met Jan-Durk de Groot. Wij zijn de trotse ouders van een dochter Tamar geboren in juni 2008, een zoon Viggo geboren in maart 2010 en een dochter Lauren geboren in mei 2013. Wij wonen in Burgum. Ik ben zwemonderwijzeres in het zwembad in Burgum en Jan Durk is accountant bij Accres accountants in Marum. In mijn vrije tijd zit ik op waterpolo en hardlopen. Ook ben ik vrijwilliger bij de brandweer van Tytsjerksteradiel. Jan Durk is een groot voetbal fan, tijdelijk gestopt vanwege een blessure. Elk jaar fietst hij de Elfstedentocht en hij squasht ook graag. Pokeren is ook een grote hobby. Verder genieten we volop van vakanties en hopen mijn vader en Maria regelmatig op te zoeken. Brazilie was het eerste bezoek en als ze in Nieuw Zeeland zijn willen we weer langs komen. Zo maken wij ook wat mee van hun reis. We vinden het geweldig dat ze deze reis maken.

   

Sandra. Geboren op 21 december 1982 en hiermee de jongste dochter. Inmiddels ben ik op 12 juni 2010 getrouwd met Jaap Rozendal. Gelukkig zijn mijn Heit en Maria hiervoor overgekomen naar Nederland zodat mijn Heit mij kon weggeven op deze bijzondere dag. Tijdens de reis van Heit en Maria zijn er veel dingen veranderd. Wij zijn verhuisd, getrouwd en op 25 juni 2011 is onze zoon Roel Warren geboren en op 4 april 2013 onze dochter Alfina Janouk. Verder hebben we ook nog een hond Ika een kat Sis en kippen, een haan, konijnen en twee geiten Zia en Zen (die op dit moment drachtig zijn). Gelukkig konden we dit gewoon via Skype delen met Heit en Maria en komen ze ook regelmatig naar Nederland om het met hun eigen ogen te zien. Dat moet natuurlijk ook, want de oorspronkelijke 5 jaar zijn nu al weer 7 geworden! En ze zijn nog steeds niet thuis. Maar gelukkig verzachten de bezoekjes en Skype een hoop. En ook wij zijn 2 keer bij hun geweest. Eerst naar BraziliŽ in 2008 en nu naar Thailand in 2014. Beide prachtige landen. We zijn dan ook ontzettend trots en blij dat we dit samen met hun mogen beleven en dat zij hun dromen volgen. Jaap heeft een eigen bedrijf RCG, een digitale drukkerij en ik ben thuis bij onze kinderen.

Wij wensen Heit en Maria nog veel plezier de komende jaren en hopen jullie nog een keer te kunnen bezoeken.